Sunday, December 18, 2011

Έγκλημα χωρίς τιμωρία


Αν και τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν ονόματα, πάει σε κάποιο όνομα ο νους μου. Δυστυχώς, η προστασία προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπει να πληροφορηθεί ο κόσμος τους "χασάπηδες" που βλέπουν τον ασθενή σαν χρήμα και όχι σαν άνθρωπο. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ότι η κοπέλα κατέληξε, κάθε υποψήφιος για επέμβαση οφείλει να ενημερώνεται για τις πιθανότητες να είναι μέσα στο στατιστικό δείγμα που δεν θα τα καταφέρει να επιβιώσει. Αλλά το ότι η κοπέλα δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους, καθώς και το ότι ο γιατρός δεν ασχολήθηκε με τις (στατιστικά αναμενόμενες) επιπλοκές της επέμβασης λόγω... Σαββατοκύριακου!

Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τα όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία καταθέτει στο Βήμα της Κυριακής ο αντεισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης. 
Αφορά στο θάνατο νεαρής μητέρας δύο ανήλικων παιδιών στα χέρια πανεπιστημιακού γιατρού, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μια αλληλουχία παραβιάσεων νόμων, δεοντολογίας και ηθικής.
Η νεαρή αποφάσισε να κάνει επέμβαση για την απαλλαγή από περιττά κιλά. Ήρθε σε επαφή με τον συγκεκριμένο γιατρό σε ιδιωτική κλινική.
Επειδή το ποσό ήταν μεγάλο (προσωπική αμοιβή και έξοδα της κλινικής) και η κοπέλα δεν είχε τόσα χρήματα, ο γιατρός της υπέδειξε να γίνει η επέμβαση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και να πληρώσει τελικά μόνο τον ίδιο. Προφανώς με «φακελάκι».
Η κοπέλα εισήχθη στο νοσοκομείο βάσει μιας άτυπης διαδικασίας, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή ασθενών για χειρουργείο ως χρόνια περιστατικά από την επαρχία.
Το «χρόνιο» το βαφτίζει ο ίδιος ο γιατρός, όπως και έγινε.
Τελικά, πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, ενώ παρουσιάστηκαν μετεγχειρητικά προβλήματα. Η νεαρή μητέρα παραπονιόταν, αλλά η κατάστασή της υποβαθμίστηκε. Τελικώς, κατέληξε.
Το Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε με αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο, ο γιατρός άσκησε έφεση, η έφεση κρίθηκε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ μετά από έξι χρόνια, οπότε και κρίθηκε ότι η πράξη είχε παραγραφεί.
Η μόνη ικανοποίηση για τους συγγενείς της άτυχης κοπέλας ήταν η απόφαση της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και αυτή κολοβή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, αν κάποιος τιμωρηθεί σε φυλάκιση έως 3 χρόνια, η ποινή αναστέλλεται, ακόμα και αν παλαιότερα είχε άλλη καταδίκη έως 12 μήνες.
Πηγή: in.gr

Το κατηγορώ ενός εισαγγελέα για το θάνατο μιας νεαρής μητέρας

Τη συγκλονιστική ιστορία μίας νεαρής μητέρας που μπήκε στο χειρουργείο για αισθητική επέμβαση και, τελικά, έχασε τη ζωή της, αποκαλύπτει ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Β.Φλωρίδης, ξεσκεπάζοντας τις απαράδεκτες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά νοσοκομεία.
Όπως εξηγεί σήμερα στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Φλωρίδης, η υπόθεση εκτυλίχθηκε πριν από αρκετά χρόνια, όταν η άτυχη κοπέλα αποφάσισε να κάνει επέμβαση λιποαναρρόφησης. Απευθύνθηκε γι’ αυτό σε πανεπιστημιακό γιατρό της Θεσσαλονίκης. Επειδή δεν είχε τα χρήματα για να κάνει την επέμβαση σε ιδιωτική κλινική, ο γιατρός εξασφάλισε – παράτυπα – την εισαγωγή της σε νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο η ασθενής θα πλήρωνε μόνο εκείνον και όχι τα νοσήλεια.
Οι συγγενείς της κοπέλας λένε ότι ούτε το θύμα αλλά ούτε και εκείνοι, είχαν ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές. Η ασθενής δεν είχε υπογράψει έγγραφο που να δηλώνει ότι ενημερώθηκε για την κατάσταση.
Τελικά, η επέμβαση έγινε, αλλά μετεγχειρητικά παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Ο αντιεισαγγελέας καταγγέλλει ότι η κατάσταση της ασθενούς υποβαθμίστηκε, ενώ ο γιατρός που την χειρούργησε, δεν βρέθηκε για να την εξετάσει. Για κακή της τύχη, μεσολάβησε και Σαββατοκύριακο, διάστημα κατά το οποίο, τα ελληνικά νοσοκομεία υπολειτουργούν.
«Το αποτέλεσμα», λέει ο κ. Φλωρίδης «ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση της κοπέλας και να καταλήξει».
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τιμώρησε το γιατρό για χρηματισμό με αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για ένα χρονικό διάστημα και χρηματικό πρόστιμο.
Ωστόσο, εκείνος άσκησε έφεση στο αρμόδιο Πειθαρχικό, το οποίο συνεδρίασε μετά από έξι χρόνια, για να διαπιστώσει ότι η υπόθεση είχε… παραγραφεί!
Πηγή: www.newsbeast.gr


No comments:

Post a Comment